Ökat ansvar på kommunerna när staten drar sig tillbaka
Louise Thunström (S)
Dokument Aktivitet:
Inlämnad:
inträffat
2025-04-11
Överlämnad:
inträffat
2025-04-14
Anmäld:
inträffat
2025-04-15
Svarsdatum:
planerat
2025-04-23
Sista svarsdatum:
planerat
2025-04-23

Fråga 2024/25:1058 Ökat ansvar på kommunerna när staten drar sig tillbaka

av Louise Thunström (S)

 

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Statens servicecenter avvecklar cirka 35 servicekontor till följd av minskade anslag från regeringen. 150 miljoner kronor ska bort över tre år. Det här är inte marginella förändringar. Det handlar om ett rejält tapp i statens fysiska närvaro på många håll i landet.

 

Servicekontoren spelar en viktig roll för många människor. Det gäller inte minst för dem som inte klarar att navigera i digitala system, exempelvis äldre, personer med funktionsnedsättning eller de som helt enkelt inte har rätt förutsättningar eller utrustning. Fysiska möten, mänsklig kontakt och konkret stöd är därmed en förutsättning för jämlik service.

 

När staten drar sig tillbaka är det ofta kommunerna som får kliva fram, trots att de redan står inför stora utmaningar. Bland annat varnar fackförbundet DIK för att arbetsbelastningen för bibliotekarier kan öka när staten drar sig tillbaka från sitt ansvar. Fler och fler söker sig till folkbiblioteken för att få hjälp med sina myndighetskontakter, något som biblioteken inte har resurser för. Det är inte rimligt att kommunerna ska ta ett växande ansvar för service som egentligen är statens utan att få kompensation för det.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att stödja kommuner som riskerar att få ökat ansvar för att tillhandahålla service till följd av nedläggningarna av statliga servicekontor? 

 

Inget svar har lämnats in

Om oss

RiksdagsTracker UF är ett UF-företag som grundades 2024 i Västmanland. Vi är en grupp engagerade elever från Hitachigymnasiet med en stark passion för både politik och teknik.Genom vårt företag vill vi kombinera dessa intressen för att skapa något som verkligen kan göra skillnad. Vi tror på kraften i information och på att demokrati fungerar bäst när människor har tillgång till tydlig och lättillgänglig fakta.


Vårt mål är att göra det enklare för dig att följa vad som händer i riksdagen. Vi samlar information om riksdagspartierna och deras ledamöter och presenterar det på ett enkelt och överskådligt sätt.


Vi vill att du ska kunna följa med i politiken på ett enkelt och smidigt sätt och att du ska kunna hitta detaljerad information om de politiker som representerar dig i riksdagen.Genom att skapa en plattform som är både användarvänlig och informativ, hoppas vi kunna bidra till ett mer upplyst och engagerat samhälle.

Vårt UF arbete

i valde att göra Riksdags Tracker UF till vårt gymnasiearbete för att kombinera vårt intresse för politik och teknik med vår vilja att göra information mer tillgänglig. Genom att skapa en hemsida som förenklar komplexa politiska processer, får vi möjlighet att utveckla våra tekniska färdigheter samtidigt som vi gör något meningsfullt för samhället.

Vi såg ett behov av att bryta ner svårförståelig politisk information och göra den lättare att ta till sig, särskilt för unga som kanske inte är lika insatta i politiken. Gymnasiearbetet ger oss chansen att arbeta med ett projekt som är relevant för vårt intresse och kan bidra till samhället.

Vi tror att vårt arbete gör det lättare för medborgare att förstå politiska processer, vilket är avgörande för att skapa en mer informerad befolkning. Genom detta projekt får vi också möjlighet att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål, vilket gör det både lärorikt och inspirerande.

Kontakta oss

För frågor eller feedback, vänligen kontakta oss via e-post eller följ oss på sociala medier.

Team

Lysander Gaverstedt: Programmerares
Daniel Lindvall: Programmerare
Simon Meier: Vice VD, Programmerare
Svante Ericsson: Programmerare
Sara Lagerlöf: Marknadsföring
Nini Allared: Marknadsföring
Emil Odberg: VD