Ställd till:
Besvarad av:
av Louise Thunström (S)
till Statsrådet Erik Slottner (KD)
Statens servicecenter avvecklar cirka 35 servicekontor till följd av minskade anslag från regeringen. 150 miljoner kronor ska bort över tre år. Det här är inte marginella förändringar. Det handlar om ett rejält tapp i statens fysiska närvaro på många håll i landet.
Servicekontoren spelar en viktig roll för många människor. Det gäller inte minst för dem som inte klarar att navigera i digitala system, exempelvis äldre, personer med funktionsnedsättning eller de som helt enkelt inte har rätt förutsättningar eller utrustning. Fysiska möten, mänsklig kontakt och konkret stöd är därmed en förutsättning för jämlik service.
När staten drar sig tillbaka är det ofta kommunerna som får kliva fram, trots att de redan står inför stora utmaningar. Bland annat varnar fackförbundet DIK för att arbetsbelastningen för bibliotekarier kan öka när staten drar sig tillbaka från sitt ansvar. Fler och fler söker sig till folkbiblioteken för att få hjälp med sina myndighetskontakter, något som biblioteken inte har resurser för. Det är inte rimligt att kommunerna ska ta ett växande ansvar för service som egentligen är statens utan att få kompensation för det.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:
Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att stödja kommuner som riskerar att få ökat ansvar för att tillhandahålla service till följd av nedläggningarna av statliga servicekontor?